Skip to main content

Tsjechië vakantie

vakantie in de bergen van Tsjechië

Startpagina  Nederlands  Deutsch  Český  English   
Accommodatie
Vakantiehuis Hranicna
Natuur
Bezienswaardigheden
Sport
Foto's en video's
Weersverwachting
Over ons
Contact en boekingen
Routebeschrijving
Links
Prijzen skigebied Severak
Bezienswaardigheden

Onze accommodaties staan in een beschermd natuurgebied op een hoogte van ongeveer 800 meter. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelingen (goed aangegeven routes), tochten met de mountainbike of gezellig toeren met de auto, genietend van een heel afwisselend berglandschap. In de winter kunt u volop genieten van zowel alpineskiën als langlaufen. U kunt voor zowel les als materiaal op enkele honderden meters van onze pensions terecht. Bedrichov beschikt bovendien over een uitgaanscentrum met o.a. bowling, biljard, speelautomaten en disco. In Bedrichov treft u een groot aantal restaurantjes aan. Binnen een straal van circa 50 kilometer zijn een groot aantal interessante excursies te maken naar bijvoorbeeld watervallen, druipsteengrotten, indrukwekkende rotspartijen, kastelen, historische steden, glasfabrieken, musea enz. Ook een bezoek aan Praag op circa 100 kilometer mag op uw agenda niet ontbreken. Wij geven u graag tips voor een afwisselende vakantie.Praag


Route

Het meest praktisch rijdt u naar Praag via Turnov en Mlada Boleslav. Bij de eerste afslag naar Praag waarop het bord Centrum staat verlaat u de snelweg. Direct onder aan de afrit gaat u de eerste afslag naar rechts. U ziet hier een MAKRO winkel staan. Rijd naar het parkeerterrein van de MAKRO aan uw rechterhand om gratis te parkeren of gebruik de parkeerplaats aan uw linkerhand voor betaald parkeren. Aan de overkant van de grote weg naar het centrum, die u moet oversteken ziet u het Metrostation Cerny Most. Hier koopt u openbaar vervoerkaartjes die zowel voor de metro, de tram, als de stadsbus geldig zijn. Er zijn verschillende tarieven, afhankelijk of u niet overstapt, maximaal 3 stations reist en niet langer dan 1 kwartier nodig hebt om te reizen, of voor reizen met overstap, of langer dan een kwartier. Lees hiervoor de openbaar vervoerfolder van Praag. Ook heel handig is de dagkaart voor de hele dag op alle openbaar vervoer in Praag. Wilt u per openbaar vervoer naar Praag, dan gaat dat het snelst met een directe busverbinding vanuit het busstation in Jablonec. Wilt u weer terug naar huis met de auto volg dan eerst de borden naar Mlada Boleslav en later Liberec, dan Jablonec en tenslotte Bedrichov.

Architectuur

In Praag zijn vele soorten kunststromingen vertegenwoordigd. Om een en ander te verduidelijken vindt u hieronder een overzicht van de kunststromingen in chronologische volgorde. Bij dit overzicht zijn de kenmerken van de stromingen vermeld. Tevens zijn van elke stroming een paar voorbeelden van gebouwen in Praag genoemd.

Romaans

Tijdperk: 975 – 1250

Kenmerken: Zwaar en massief met kleine vensters in dikke muren. Zware gewelven die op zware pijlers rusten. Rondbogen. Versieringen beperkt, maar vooral aanwezig bij portalen. 
Voorbeelden:
 Zwarte Toren, Jorisbasiliek

Gotiek

Tijdperk: 1230 – 1530

Kenmerken: Verticale lijnen, spitsbogen, hoog, veel licht door gebrandschilderde ramen. Veel symboliek in de versieringen. Steunberen en luchtbogen aan de buitenkant. 
Voorbeelden: 
St. Vituskathedraal, Oude Raadhuis, Kruittoren

Renaissance

Tijdperk: 1490 - 1620

Kenmerken: Grijpt terug op de vorm en taal van de antieken (Grieken en Romeinen). Ronde bogen in galerijen, horizontale lijnen, geschakelde ramen, symmetrie. Vaak drie verdiepingen. Sgraffito-versieringen. 
Voorbeelden:
 De Minuut, Schwarzenbergpaleis

Barok/Rococo

Tijdperk: 1611- 1780

Kenmerken: Bouwelementen uit de Renaissance worden vrij toegepast, doorbreking van de kaders door gebeeldhouwde versiering. Koepels, symmetrie. Grote beeldhouwwerken, rijke muur- en plafondschilderingen. 
Voorbeelden:
 Loreta, St. Nicolaaskerk, Clam Gallaspaleis

Jugendstil

Tijdperk: 1895 – 1918

Kenmerken: Gestileerde bloemen, vloeiende lijnen, mozaïeken, schilderingen. Gebruik van nieuwe materialen als glas, ijzer, gekleurde tegels. Constructieve elementen dienen ook als versiering. 
Voorbeelden: Obecní Dum, hotel Evropa


Monument Jan Hus

De beeldengroep van de 14e-eeuwse ketterse evangelist JAN HUS uit 1915. In de jaren 60 werd het plein afgesloten voor verkeer en tegenwoordig hangt er een soortgelijk sfeer als op de Dam : rugzakreizigers zitten op de trappen van het Jan Hus-monument, gospel- en rock&rollbands spelen tot in de late avond en zelfs een handjevol Hare Krishna's lopen er hun boodschap te verkondigen.

Bruggen over de Moldau

De Moldau is op deze plaats tussen de 110 en 320 m breed en wordt door 15 bruggen overspannen. Op deze foto ziet u een aantal van deze bruggen.

Burchtplein

Vanaf het burchtplein heeft men een fraai uitzicht over de stad. Het burchtplein zelf, omzoomt door mooie bouwwerken, is ook schitterend


.

Karelsbrug

Deze Gotische brug uit 1357 is 520 meter lang en 10 meter breed. Aan beide zijden bevinden zich verdedigingstorens. Op de brug staan een 30 tal Barokke beelden uit de jaren 1683 tot 1714. De brug is genoemd naar de opdrachtgever van zijn bouw, Karel IV. Niet alleen geschiedkundig is deze brug van belang, maar tegenwoordig minstens zo interessant vanwege de vele straathandelaren, schilders en muzikanten De uitzichttoren is van april tot oktober geopend.


Praagse Burcht

Deze burcht is de grootste ter wereld. De bouw begon rond 880 en is later in verschillende bouwstijlen verder ontwikkeld. De burcht wordt gedomineerd door de al van verre zichtbare Sint. Vituskathedraal. De bouw van dit kolossale gebouw begon in 1344 en werd in 1929 voltooid. De toren is 99,3 m hoog en herbergt de grootste kerkklok van Bohemen. Het is zeker de moeite waard om de Triforiumgalerij te bezichtigen die om het hele koor heen loopt. Iets meer richting de rivier bevindt zich het "Gouden Straatje". Het is een smal doodlopend straatje met heel kleine huisjes. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Praag. Franz Kafka heeft hier in 1927 korte tijd op nr. 22 gewoond.
Aan de bovenzijde van de burcht bevindt zich de residentie van de president van Tsjechië. De wisseling van de wacht, op elk heel uur (van 5.00 tot 23.00 uur) is een spektakel dat jaarlijks door vele toeristen wordt bewonderd. Tijdens de wisseling van de wacht om 12.00 uur speelt de fanfare.


Kasteel van Troja

De wijk Troja heeft haar naam ontleend aan het gelijknamige slot dat hier aan het eind van de 17de eeuw door de Bourgondische architect Jean-Baptiste Mathey in opdracht van graaf Wenceslas Adalbrecht von Sternberg (1640-1708) werd gebouwd op de fundaties van een kleine boerderij. De stijl van het kasteel is gebaseerd op die van renaissance villa's in Italië.


Loreto-Heiligdom

De Loreto-legende komt uit Italië en vertelt dat toen de Saracenen het huisje van Maria met de grond gelijk wilden maken, ondernemende engelen het naar Loreto (bij Ancona aan de Adriatische kust) overvlogen. Van daaruit verspreidde de cultus van Maria Loreto zich over Europa. De sancta casa, het heilige huisje dat de binnenplaats van het Praagse Loreto-heiligdom werd in 1631 gebouwd. De decoratie aan de buitenkant volgde in 1664. Pas in de eerste helft van de 17e eeuw, toen de pelgrims toestroomden, werden de overige delen toegevoegd, zoals de klokketoren, de kruisgang met haar kapellen en de Christus-geboortekerk. De façade uit 1750 is het werk van vader en zoon Dientzenhofer, van wie je de namen op vele plaatsen tegenkomt. De klokketoren heeft een Amsterdams carillon en speelt ieder uur : 'We groeten U duizend keer'. Op de bovenste verdieping van de kruisgang liggen de zwaarbewaakte schatkamers. Het pronkstuk van de collectie is de zogenaamde 'Praagse Zon', een in 1698 gemaakte monstrans, bezet met meer dan zesduizend diamantjes. De opening in het midden is bestemd voor de hostie, die het lichaam van Christus symboliseert en daarmee één van de heilige sacramenten is. De kerkschat is overigens maar een schim van haar vroegere omvang. Verschillende malen in de geschiedenis zijn er delen van geconfisceerd of zelfs omgesmolten.


Oude Joodse begraafplaats

In de oude Joodse wijk vinden we de oude Joodse begraafplaats. Deze kleine begraafplaats is de rustplaats van 200.000 Joden. De graven liggen dicht op elkaar en soms zelfs in 9 lagen boven elkaar. De oudste grafsteen dateert uit 1439, de jongste uit 1787. Bezoekers leggen als teken van respect kleine steentjes op de grafstenen, die, volgens de traditie door de bezoekers zelf worden meegebracht.


Astronomische Klok

De onderste schijf is een kalender en stamt uit de 19e eeuw. De buitenste ring is in 365 stukken verdeeld en verschuift om middernacht een dagje verder, de gouden pijl wijst de juiste datum aan. De binnenste ring toont de tekens van de dierenriem en scènes die het landelijke leven karakteriseren in elk van de twaalf maanden van het jaar. De bovenste schijf is wat ingewikkelder van opzet. Op de buitenste groene ring zijn Arabische cijfers te lezen die de tijd volgens een oude Boheemse indeling aangeven. Vroeger liet men de nieuwe dag niet om middernacht beginnen, maar rekende men van de ene zonsopgang naar de andere. De Romeinse cijfers op de blauwe schijf zijn voor de normale tijdrekening. De middelste en kleinste ring zijn versierd met de tekens van de dierenriem en door naar de plaats van het zonnetje op de goudkleurige wijzer te kijken, kun je zien welke maand het is. Uit de twaalf genummerde boogvormige lijnen kun je de positie van de planeten afleiden. De meeste mensen komen echter kijken naar het van 1864 daterende poppenspel van de twaalf apostelen. Terwijl de Dood met zijn ene hand een zandloper opheft en met zij andere hand het doodsklokje luidt, trekken de apostelen voorbij, zes aan elk raampje. Ondertussen klappert de haan met zijn vleugels en kraait, terwijl de ongelovige Turk zijn hoofd schudt.


Raadhuis van de oude stad

In de 14e eeuw, toen het standsbewustzijn van de burgers begon te groeien, kochten zij de woning van de rijke koopman Welflin op het oude stadsplein om er een stadhuis in te vestigen. Jan van Luxemburg (vader van Karel IV) wilde de burgerij te vriend houden en verleende hiervoor toestemming. Dit huis naast de stadhuistoren uit 1338 werd vele malen verbouwd en in de loop der tijd samengevoegd met drie belendende percelen. De in de 19e eeuw toegevoegde noordelijke vleugel werd één dag voor de bevrijding door de duitsers opgeblazen. Door de glazen deuren van het huis met de roze gevel betreed je het stadhuis, dat nu in gebruik is als tentoonstellingsruimte. Vele malen per dag worden er rondleidingen gegeven, waarbij je de gotische raadzaal uit 1470 kunt bezichtigen en de toren kunt beklimmen, hetgeen het hoogtepunt is van het bezoek.


De Tyn-Kerk

De Tyn-kerk werd gedurende de tweede helft van de 14e eeuw geconstrueerd door de Hussieten. Toen de Hussieten door de Rooms-Katholieken werden verdreven, namen de Jezuïeten de kerk in gebruik. De Hussitische symbolen werden vervangen door een 3 meter hoog Maria-beeld dat tussen de twee torens opgehangen is.


Representatiehuis

De Tsjechische bourgeoisie gaf in 1905 opdracht tot de bouw van het Representatiehuis, een sociëteit met talrijke gemeenschapsruimtes, een concertzaal, een restaurant en een konditorei. Ooit had op deze plek het paleis van de Boheemse koningen gestaan en juist op die reden lieten de rijke burgers van Praag hier het Representatiehuis bouwen, als uitdrukking van hun nationalistische verlangens. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het mozaïk op de gevel, getiteld 'huldiging aan Praag'. Rechts van de vestibule vind je het restaurant, waarvan het interieur een waar genot is. Van het eten kan dat helaas niet gezegd worden. In de fraaie bier- en wijn- kelder zijn de maaltijden opmerkelijk genoeg veel beter. Links van de vestibule ligt het zeer fraaie koffiehuis. Op de eerste verdieping vind je de Smetana-zaal, een schitterende, rijkelijk versierde ruimte met een grote, glazen koepel. Dit is het tehuis van het Praags Philharmonisch Orkest, dat hier een of meerdere malen per week speelt. Meestal lukt het wel om een kaartje te bemachtigen voor een voorstelling in deze zaal met 1500 zitplaatsen. Bij de garderobe is een bescheiden winkeltje met CD's, dat gerund wordt door een beschaafde heer. Nog een étage hoger kun je een schitterende verzameling zalen bewonderen, gedeeltelijk gedecoreerd met romantische schilderingen van de beroemde Art Deco kunstenaar Alfons Mucha.


Strahov
Het kleine plateau boven aan het bloesemrijke dal dat de Burchtheuvel van Petrin scheidt, is een uitverkoren plek. Bisschop Jindrich Zdik van Olomouc sprak zelfs van de 'Praagse berg Zion'. Samen met vorst Vladislav II stichtte hij er in 1140 een klooster. In 1142 betrokken norbertijnen-premonstratenzen uit Steinfeld in de Eifel de gebouwen. In alle stijlperioden bouwden zij aan hun klooster, branden en oorlogen ten spijt. Keizer Jozef II ontzag hen tijdens zijn 'sluitingsronde' van 1781-1782. Het waren de communisten die hen verjoegen en het klooster inruimden voor het Letterkundig Museum. Sinds de Fluwelen Revolutie zijn de broeders weer terug.

Gouden Straatje

In het beroemde Gouden Straatje woonden in die tijd de goudsmeden en andere ambachtslieden die bij het Hof behoorden. In tegenstelling tot wat beweerd wordt, woonden in deze sprookjesachtige huisjes geen alchemisten, hoewel zij, evenals astrologen en waarzeggers, wel aan het Hof van Rudolf verbonden waren. Hij was namelijk diep geïnteresseerd in spirituele zaken.


Basiliek van St. Joris

De Basiliek van St. Joris is gebouwd in 1142 en is daarmee de oudste kerk van de Praagse Burcht. Laat je door de barokfaçade niet bedriegen, want het interieur is een goed voorbeeld van de Boheems-romaanse architectuur. Aangrenzend bevindt zich het klooster van Sint-Joris, waarin zich een verzameling oud-Tsjechische kunst bevindt.


St. Vitus-kathedraal

Met de bouw van de St. Vitus-kathedraal, grootste kerk van Praag, mausoleum van de Boheemse koningen en plaats waar de kroonjuwelen opgeborgen liggen, werd begonnen in het jaar 1344. Alleen de grote zuidtoren, het koor en het schip achter de dwarsbeuk van de kerk zijn oorspronkelijk gotisch. Het andere deel van de kerk is een produkt van neo-gotische fantasie en dat is ook duidelijk te zien. In 1431 moest het werk worden stilgelegd als gevolg van de Hussietenoorlogen. Ondanks vele pogingen lukte het eeuwenlang niet om de kathedraal te voltooien. Pas in erd het werk weer opgepakt en het zou nog tot 1925 duren, voordat het oude en het nieuwe deel tot een eenheid verbonden konden worden. In 1929 werd de kerk plechtig ingewijd. Voor de liefhebbers van getallen, de kerk is : 124 meter lang, 60 meter breed en 38 meter hoog. Zo gauw je de kerk betreedt, valt het triforium op, de omgang onder de vensters van het middenschip, dat voorzien is van 21 zandstenen borstbeelden uit 1385. Voor het hoofdaltaar bevindt zich het grafmonument van de eerste Habsburgse koning op de Boheemse troon Ferdinand I, gemaakt door de vlaamse beeldhouwer Alexander Collin. Naast Ferdinand rust zijn vrouw Anna en zijn zoon Maximiliaan. Onder het koninklijke graf bevindt zich de crypte met de stoffelijke resten van verschillende andere Boheemse koningen, waaronder Karel IV en zijn vier vrouwen.
De omgeving

In de omgeving van Bedrichov en Janov zijn veel bezienswaardigheden. Hieronder vindt u een overzicht van de meeste plaatsen in de omgeving. Wij hebben geprobeerd om zo veel mogelijk informatie te verschaffen. Suggesties en ideeën zijn altijd welkom.

In het overzicht staan per plaats de volgende zaken:
- Bezienswaardigheden
- Karakteristieke foto
- Aanduiding op de kaart van de omgeving


Bedrichov:

- Snowtubing 
- Skibus
- Skiverhuur
- Skischool
- Mountainbiking
- Rafting
- GolfCeská Lípa

- Regionaal museum
- Kasteel Lipý
- Expositie volksarchitectuur
- Peklo (Hel)
- Mácha-meerHrádek nad Nisou 

- Rustgebied van Kristýna
- Kasteel & slot Grabstejn
- St. Bartholomeüs-kerk
- Lausitzer Gebergte
- Zittauer GebergteJablonec Nad Nisou

- Glas- en juwelenmuseum
- Stuwdam
- Izergebergte
- 12 uitkijktorens
- StadstheaterJablonné v Podjestedí

- Kleine Basiliek van St. Laurentinus & St. Zdislava
- Barokke Pestzuil (1686)
- Kasteeltje van de Pachtas van Rájov
- Zdislava-bronnen
- Geneeskrachtig bronwater
- Slot LemberkJiretín pod Jedlovou

- Jedlová hora uitkijktoren
- Pelgrimsplaats Krízová hora
- Ruïne van slot Tolstejn
- Galerie van St. Jan Evangelista
- MijnbouwmuseumKrásná Lípa

- Kerk van Maria Magdalena
- Standbeeld van een leeuw
- Museum van 'Boheems Zwitserland'
- Vlcí hora-uitkijktoren
- Kantoor van het Nationaal Park 'Boheems Zwitserland'Liberec

- Stadhuis
- Botanische tuinen
- Dierentuin (zeldzame witte tijgers)
- Regionale galerij
- Museum van Noord-BohemenRokytnice nad Jizerou

- Stadhuis in Jugendstill
- St. Michael-kerk
- Chalet Dvoracky
- Hutský-waterval
- ReuzengebergteRumburk

- Loretto-kapel
- St. Bartolomeüs-kerk
- Stadsmuseum
- Uitkijktoren op de berg Dymník
- Lausitzer marktplein met pestzuilSemily

- Izergebied museum en galerij
- Kozákov
- Riegers pad
- Dolomietgrotten van Bozkov
- Boheems Paradijs (Ceský Ráj)
- Reuzengebergte (Krkonose)Tanvald

- Stadhuis
- Spicák
- Uitkijktorens
- Izergebergte
- Dolomietgrotten van Bozkov


Turnov

- Slot Hrubý Rohozec
- Regionaal Museum Boheems Paradijs
- Dlasks boerderij
- Slot Valdstejn
- Bergdorp Hruboskalsko